Zo word jij een pro in het opslaan, delen en afdrukken van foto's

Zo word jij een pro in het opslaan, delen en afdrukken van foto's

Marie Kondo je foto's en video's

'Oja, dat moet ik ook nog doen.' hoor ik je zeggen. 'Eigenlijk wel he...' zegt je wederhelft. En vervolgens gebeurt er niks. Je hebt een hele berg foto's en video's. Maar omdat ze in je telefoon staan, kijk je er niet of nauwelijks naar.

 Sinds de komst van mijn dochter ben ik daarin veranderd. Al is het maar omdat mijn inmiddels 2,5 jarige peuter gráág naar zichzelf kijkt. Het begon bij de aanmaak van een mapje video's met mijn dochter in de hoofdrol. Ik wilde namelijk niet dat ze opeens filmpjes ging zitten bekijken die niet geschikt zijn voor peuteroogjes. Zoals wanneer mama aangeschoten meezingt met karaoke nummers, bijvoorbeeld ;) Enfin, je snap het idee. Het begon bij een mapje video's van mijn dochter maar inmiddels heb ik voor alles een mapje. Reden genoeg om mijn ervaringen met opslaan, delen en afdrukken van die waardevolle beelden in een reeks tips te delen!

Na het lezen van dit blog, weet ik zeker dat jij de juiste handvaten hebt om je foto's goed op te slaan en af te drukken. Je krijgt er zelfs plezier in! Want, als je weet waar je alles terug kunt vinden, is het veel leuker om er nog eens naar te kijken. Een soort Marie Kondo, maar dan voor je digitale content ;)

1. Goed opslaan is het halve werk

Geloof me, dit gaat er voor zorgen dat je niet tegen die grote berg op hoeft te zien als je bedenkt 'Misschien is het weer eens tijd om...'. Er zijn verschillende manieren om je foto's en video's te ordenen zodat je er straks minder lang naar hoeft te zoeken. 

  • Sla je meest recente foto's met regelmaat op in aparte mapjes. Je weet wel, op zo'n loos momentje op het toilet. Of wanneer je even hersenloos op de bank zit. Of als je de foto's tóch aan het bekijken bent. Kies in je filmrol voor Delen > Zet in album (bij iPhone). Of vergelijkbaar bij Android. Maak een mapje aan per jaar, per kind, per huisdier, per seizoen. Net wat jij fijn vindt. En zorg voor een consistente benaming. Zo heb ik Nine 2019, Nine 2020, Nine video's, enz. 
  • Geef je favoriete foto's meteen na het maken een hartje (of sterretje, bij Android) mee. Oke, deze is zeker voor de tijdelijkheid handig. Op een gegeven moment werd deze map bij mij te groot. Maar het kan heel handig zijn om je foto's even tijdelijk te markeren, en zodra je wat meer tijd hebt ze alsnog naar een mapje te verplaatsen.
  • Verwijder niet-favoriet gemarkeerde foto's direct van je filmrol. Als je van de vorige optie gebruik maakt, heb je het voordeel dat je in je filmrol precies kunt zien welke foto's je dus NIET als favoriet hebt gemarkeerd. Zo kan je eenvoudig een teveel aan dubbele foto's verwijderen. Marie Kondo proof!

 

2. De gouden regel van foto's en video' delen

Wat betreft het onderling uitwisselen van foto's en video's heb ik maar één gouden regel voor je: gebruik. geen. Whatsapp.

Natuurlijk, leuk om even een kiekje uit te wisselen als je ouders op je kind passen, maar vraag naderhand om het originele bestand als hij albumwaardig is! Whatsapp en Facebook Messenger, etc. comprimeren je foto's en video's. De kwaliteit wordt daarmee minder. Iets wat je niet wilt bij afdrukken! Maar, daar blijft het niet bij. De foto's en video's die je via Whatsapp opslaat, krijgen de datum (en andere metatags) mee van het moment van versturen, NIET van het moment van de originele opname. Dit is erg vervelend bij het sorteren van je foto's, wat van pas komt bij stap 3: foto's afdrukken. 

Voorbeeld: Stuur jij in het voorjaar foto's van het kerstdiner naar je familie via Whatsapp onder het mom van 'Wat was dit gezellig, hé', dan staan er bij je familie dus kerstfoto's tussen hun foto's van de eerste krokussen.

Maar wat moet je dan wél doen? Verschillende mogelijkheden om de originele bestanden met anderen te delen.

  • Airdrop. Mijn grootste redding voor het delen tussen iPhone's. De meeste mensen die dichtbij mij staan, gebruiken ook een iPhone. Dit maakt het uitwisselen van beelden peanuts. Via een Bluetooth verbinding stuur je makkelijk de originele bestanden door. Android doet dit met de functie 'share nearby'. Needless to say: zorg wel dat je een backup maakt door je foto's en video's te synchroniseren met een online dienst die bij jouw telefoon hoort (Google Drive, iCloud, etc).

    Bonustip: bespaar NIET op opslagruimte, als je telefoon of cloud vol zit. Het is die paar euro per maand waard. En zit je telefoon vol, dan kies je voor de optie opslagruimte besparen en zet hij het origineel in de cloud en heb je een 'kopie' op je telefoon die pas download bij gebruik. Bespaart veel ruimte!
  • Maak een e-mailadres aan waar iedereen de foto's van jouw favoriete huisdier, kind of wat dan ook heen stuurt. Bonus: je kunt leuke en grappige uitspraken, gedichtjes of andere verhaaltjes toevoegen in platte tekst. Leuk om later te hergebruiken in een album wat je opmaakt. De bestanden zijn altijd ergens (veilig) terug te vinden, ook als je je telefoon verliest. Het duurt alleen iets langer om naderhand alles te downloaden.
  • Gebruik een clouddienst. Dropbox. Google Drive, Onedrive, wat het beste voor jou werkt. Maak gedeelde mapjes aan waar iedereen de meest waardevolle foto's in deelt.

Bron: Once Upon

 

3. Foto's selecteren en afdrukken

Oké, nu heb je heel erg je best gedaan om alles goed te ordenen, backups te maken en op te slaan. Nu komt het leukste deel! Je foto's een plekje geven in je huis of in een mooi boek. Of als cadeau. De opties zijn eindeloos.

Zelf een album maken

Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag om een album te maken. Kost wat meer tijd, maar je maakt er dan ook echt een feestje van! Je vind in mijn shop natuurlijk allerlei mooie designs om je verhaal te starten. Je kunt helemaal los met plakken, knippen, schrijven en decoreren! 

  • Voor het afdrukken van foto's kan je terecht bij verschillende organisaties. De grootste en jou waarschijnlijk het meest bekend zijn natuurlijk Hema, Albelli, Kruidvat, enz.
  • De eerste twee raad ik absoluut niet aan. Ik ben in het verleden vaak bedrogen uitgekomen met de kwaliteit ervan. Ook klanten die zelf afdrukken laten maken van door mij gemaakte foto's, zal ik deze niet aanraden.
  • Kruidvat heeft daarentegen wel een optie voor foto's op écht fotopapier: Briljant foto's. Als je voor deze optie gaat, zal je niet worden teleurgesteld.
  • Wil je meer opties en zeker van goede kwaliteit? Dan raad ik voor particulieren Profotonet aan.
  • Enne, allemaal leuk die online diensten, maar je kan je foto's altijd naar jouw lokale fotospeciaalzaak brengen. Die weet tenminste wat 'ie doet!

Digitaal album

Deze drie diensten raad ik aan om zelf een album te maken (#nospon):

  • Once Upon App
    Fijne, simplistische vormgeving. Heel gebruiksvriendelijk, een mooie wizard die via de metagegevens (zoals opnamedatum) je foto's direct op de goeie volgorde in het album zet. Je hoeft alleen nog een beetje te schuiven en je bent klaar! Ideaal, want deze app werkt (alleen!) vanaf je telefoon. (En hierom is het dus belangrijk dat je foto's niet in Whatsapp hebt gedeeld en de originele opnamedatum hebt.)
  • Profotonet
    Ook deze site heeft een mooie wizard die je geselecteerde foto's direct in de goeie volgorde doet. Je kunt het op mobiel én op desktop gebruiken. Qua omslag kan je bij deze dienst wat verder gaan: je kunt ook kiezen voor een mooie lederen of linnen cover met tekst of zelfs goud- of zilverfolie (embossing). I like! Het is een stukje professioneler en luxer. Je hebt opties voor papiersoorten, als je je daar een beetje in wilt verdiepen. Dit is een album wat ik gráág op mijn dressoir neer leg.
  • Popsa
    Ook gewoon weer een fijne dienst, ik heb hier zelf nog niet besteld, maar ik wordt enthousiast van de manier waarop ze marketing doen en de app werkt wel heel prettig. De app is weer speciaal voor mobiel, dus echt voor de mensen die niet veel tijd kwijt willen zijn. Het biedt veel meer mogelijkheden dan Once Upon om met kleur (achtergrond en omslag) te werken, voor de minder minimalistische en kleurrijke types onder ons.

Er zijn natuurlijk meer van dit soort diensten, maar ik heb een selectie gemaakt van de meeste kwalitatieve waarop ook de foto's het mooiste worden geprint én welke je mijn inziens een hoop tijd besparen.

Wat is jouw ultieme tip voor het opslaan, delen en afdrukken van foto's? Laat het weten in een reactie of stuur me een berichtje op Instagram!

Terug naar blog